DE PERFECTE SPEECH

DE PERFECTE SPEECH ALS GETUIGE

FILMS BY DAVID
Proficiat, je bent gevraagd als getuige! Het is altijd een eer als een van je beste vrienden je vraagt om zijn/haar rechterhand te zijn op hun huwelijk. Maar wanneer men naast alle plezierige en schadeloze dingen zoals het organiseren van een episch vrijgezellenfeest doorkijkt, zal jouw laatste en belangrijkste taak zijn: het houden van de perfecte speech.
Wanneer het gaat over spreken in het publiek, zal 10% van de bevolking ervan houden en ongeveer evenveel zal er een doodhekel aan hebben. In welk kamp je ook valt, een goede voorbereiding zal de kans vergroten om van jouw speech een hit te maken.
VOORBEELD: HOE GOEDE SPEECHES EEN MEERWAARDE KUNNEN ZIJN

HOE GEEF JE DE PERFECTE SPEECH?

Er zijn verschillende tips om de perfecte speech te schrijven. Bestudeer volgende belangrijke punten om haperingen te minimaliseren en een vlotte oplevering te garanderen.

1 - PLAN GOED VOORAF

Begin minstens 2 maanden op voorhand met het schrijven van je speech. Wanneer de huwelijksdag nadert, zullen er nog andere dingen op de planning staan, zoals het passen van het kostuum, die je kunnen afleiden van het vervolledigen van je speech.

2 - TREK DE AANDACHT

Begin met een sterke openingszin. Grijp iedereens aandacht en zet de toon door je speech te starten met een geweldige one-liner.

3 - WEES TACTISCH MET GRAPPEN

Maak gerust grappen over de persoon van wie je getuige bent, maar spaar de wederhelft. Focus de plagerij enkel op je beste vriend(in) want bij hem/haar zal je de beste band hebben.

4 - OEFEN MET TOESCHOUWERS

Zelfs als je denkt alles onder controle te hebben, oefen het voordragen van je speech minstens drie keer luidop en liefst voor een publiek, hoe klein dan ook. Haal je telefoon boven en maak een video van jezelf zodat je achteraf jezelf kan herbekijken en valideren. (Zeg je vaak ‘euh’? Zijn je gebaren nogal houterig?) Stuur het eventueel door naar een goede vriend(in) die niet aanwezig zal zijn op het huwelijk en je eerlijke feedback zal geven.

5 - SCHRIJF ALLES NEER

Je speech uit het hoofd leren is interessant als je een geweldig geheugen hebt. Maar je zal meer zelfvertrouwen hebben als je een neergeschreven speech hebt of op zijn minst enkele punten om je te begeleiden. Zenuwen kunnen je geheugen beïnvloeden, dus voel je geen mislukkeling als je nota’s bij de hand houdt. Gebruik liefst kleine steekkaartjes ipv grote bladeren, deze zullen minder opvallend zijn en niet rondflapperen.

6 - WEES GEVARIEERD

Varieer het tempo en de toon van je speech. Je kent vast wel films die je laten lachen en vervolgens wenen of met zowel actie als romantiek? Tracht dit te bekomen met de perfecte speech. Variatie zal je speech interessant houden en de emotionele snaren van je publiek raken.V

7 - NIET MOMPELEN

Spreek je woorden luid en duidelijk uit. Je speech zal vlug saai worden als ze op een monotone manier gebracht wordt en zelfs onbestaand zijn als iedereen moeite moet doen om je te verstaan. Spreek met vertrouwen en traag, anders is al het oefenen nutteloos geweest.

8 - RICHT JE TOT HET BRUIDSPAAR

Indien je met plankenkoorts kampt, kijk het koppel aan, vergeet dat er nog andere mensen aanwezig zijn en doe net alsof je een gesprek met hen hebt alsof jullie thuis in de zetel zitten te kletsen.

9 - ZORG VOOR EEN BACKUP PLAN

Wanneer je toch even de kluts kwijt bent, kan je altijd de aandacht naar het koppel keren door blijmoedig aan te kondigen: ‘Zijn ze geen prachtig koppel!?’. Dit zal altijd gejuich van de gasten teweeg brengen en je de tijd geven je te herpakken.

Gebrek aan inspiratie is geen excuus om niet aan je speech te beginnen. De gedachte om de perfecte speech als getuige te moeten maken kan nogal angstaanjagend zijn. Maar het enige wat je moet doen is volgende template volgen en je zal gegarandeerd succes hebben. Uiteraard moeten niet alle elementen in de speech worden opgenomen, maar pas ze aan zodat ze passen bij het koppel, de dag en je relatie met de bruid/bruidegom. Begin met het maken van een ruwe schets van wat je wil zeggen, laat stukken die niet echt werken weg en vul dan aan met de details.

HOE SCHRIJF JE DE PERFECTE SPEECH?

Gebrek aan inspiratie is geen excuus om niet aan je speech te beginnen. De gedachte om de perfecte speech als getuige te moeten maken kan nogal angstaanjagend zijn. Maar het enige wat je moet doen is volgende template volgen en je zal gegarandeerd succes hebben. Uiteraard moeten niet alle elementen in de speech worden opgenomen, maar pas ze aan zodat ze passen bij het koppel, de dag en je relatie met de bruid/bruidegom. Begin met het maken van een ruwe schets van wat je wil zeggen, laat stukken die niet echt werken weg en vul dan aan met de details.

 • zorg voor een killer openingszin
 • bedank de andere sprekers
 • feliciteer de pasgehuwden
 • zeg enkele leuke dingen over de partner van je beste vriend(in)
 • maak een grapje over de persoon van wie jij getuige bent
 • lees berichtjes van mensen die er niet bij konden zijn (als die er zijn)
 • citeer enkele beroemde lijnen of een gedicht
 • breng een toast uit

DE LENGTE VAN DE SPEECH

Hoe lang is de perfecte speech als getuige? Het is aangeraden de speech niet langer te maken dan vijf minuten. Dit is lang genoeg om de nodige boodschap over te brengen zonder het publiek te vervelen.

TE MIJDEN ONDERWERPEN

Er zijn enkele onderwerpen die men best vermijdt in een speech als getuige. Hoe grappig jijzelf ze ook vindt, de kans is groot dat iemand in het publiek zich erdoor beledigd of ongemakkelijk zal voelen.

 • negativiteit over het huwelijk in het algemeen
 • vroegere relaties
 • vorige huwelijk/scheiding
 • drank, drugs en gokken
 • 18+ humor

IDEEËN VOOR DE PERFECTE SPEECH

Om de leukste grappen en one-liners in je speech op te nemen, focus op persoonlijkheid van de bruid/bruidegom en de dingen die jullie samen hebben meegemaakt. Hou er rekening mee of hij/zij het erg zal vinden dat er grapjes over hen gemaakt worden, of dat hij/zij eerder het serieuze of gevoelige type is. Is er een hartverwarmend verhaal dat je kan vertellen dat anderen nog niet weten? Welk type publiek zal er aanwezig zijn en welk soort humor zullen zij waarderen? Probeer geen stand-up komiek te zijn als het niet natuurlijk overkomt, maar beschamende anekdotes uit de jeugd van de bruid/bruidegom zijn altijd een succes.

GRAPPEN EN ONE-LINERS

Als je een grappige speech wil brengen, denk dan aan grappige karaktereigenschappen of gewoontes van de bruid/bruidegom. Zolang het iets is wat iedereen kan waarderen, zal het zeker goed onthaald worden. Vermijd obscure referenties of ‘inside jokes’. Je wil dat oudere mensen of zij die het koppel niet zo goed kennen ook de grap ervan inzien. Hier wat inspiratie:

 • Wanneer hij/zij een slechte kok is: ‘Wanneer ik een appartement deelde met de bruid/bruidegom, was het haar/zijn taak dagelijks het eten te voorzien, en mijn taak om in iedere kamer de batterijen uit de rookdetectors te halen.’
 • Als hij/zij slecht zingt: ‘Ik wil graag zeggen dat de bruid/bruidegom met veel gevoel kan zingen, maar laten we eerlijk zijn, als zij/hij enig gevoel zou hebben, zou ze helemaal niet meer zingen.’
 • Wanneer de bruid/bruidegom een babbelkous is: ‘Hij/zij heeft de gave om uren te babbelen over eender welk onderwerp. En als hij/zij er iets vanaf weet, zelfs dagen.’

VOORBEELD SPEECHES

Als je een grappige speech wil brengen, denk dan aan grappige karaktereigenschappen of gewoontes van de bruid/bruidegom. Zolang het iets is wat iedereen kan waarderen, zal het zeker goed onthaald worden. Vermijd obscure referenties of ‘inside jokes’. Je wil dat oudere mensen of zij die het koppel niet zo goed kennen ook de grap ervan inzien. Hier wat inspiratie:

VOORBEELD 1 - DE KORTE SPEECH

“Zoals de poëet Dante ooit zei: De grote vlam volgt de kleine vonk.’ Wanneer (bruidegom) (bruid) ontmoette, was er een kleine vonk. Ik weet dat omdat ik dag nadien met hem gesproken heb. Van de manier waarop hij of jou sprak, dat meisje dat hij had ontmoet op dat feestje, kon ik al opmaken dat het een speciale vonk was. Jullie zijn een prachtig koppel en ik hoop dat de vlam lang blijft branden en nog veel vonkjes zullen rondvliegen. Op (bruid) en (bruidegom), schol!”

VOORBEELD 2 - DE GRAPPIGE SPEECH

“Hallo! Voor zij die mij niet kennen, ik ben Sam, de getuige van (bruidegom). Ik ken (bruidegom) al sinds de lagere school, dus nog voor we wisten wat een ‘tanga’ was en dat het geen van ons twee zou staan. (Bruidegom) en (bruid) hebben me enkele onderwerpen doorgegeven die ik in mijn speech moet mijden dus … [blader door de steekkaarten, schud het hoofd en gooi ze op één na allemaal op de grond]
[lees van de overgebleven kaart] … (Bruidegom) is echt de beste vriend die ik ooit gehad heb. Hij heeft zoveel fantastische eigenschappen: hij is vriendlijk, staat altijd voor anderen klaar, zorgt goed voor (bruid), werkt hard, … Zeg (bruidegom), je moet eens iets aan je geschrift doen, ik kan dat allemaal niet lezen!
Maar even serieus, het is allemaal waar. Deze gast is een geweldige vriend, de beste die ik heb en ik ben dan ook vereerd om vandaag aan zijn zijde te mogen staan. (Bruid), ik had gehoopte vandaag de knapste persoon te zijn hier, maar ik heb grandioos gefaald. Je ziet er beeldig uit en ik ben ontzettend blij voor jullie beiden. Mogen jullie altijd plezier vinden in de kleine dingen zoals Playstation en Star Wars, oh neen, wacht, dat waren (bruidegom) en ik in de middelbare school. Ik hoop dat jullie vooral plezier vinden in elkaar en een leven vol geluk hebben samen. Laten we toasten op het kersverse koppel!”

VOORBEELD 3 - SPEECH VOOR DE BROER
“Op mijn vierde verjaardag, kreeg ik van mijn ouders een broertje cadeau… al had ik een puppy gevraagd. Maar serieus, als kind wou (bruidegom) altijd alles doen wat ik deed. Hij volgde mij overal. Hij sloop mijn kamer binnen om met mijn Matchbox autootjes te spelen. Onze ouders konde hem zijn groentjes laten eten door mij mijn groentjes op te laten eten. Het was pas vanaf het middelbaar dat hij zijn eigen weg begon te gaan. Hij begon vrijwilligerswerk te doen, vond een job, kocht een appartement en vond natuurlijk ook de liefde van zijn leven, (bruid). (Bruid) je ziet er weer stralend uit en maakt mijn broer enorm gelukkig. Bedankt hiervoor, hij verdient dat. In mijn ogen is hij de beste persoon om aan je zijde te hebben. Ik ben zo blij dat jullie elkaar gevonden hebben en ik meen het als ik zeg dat ik er vandaag een zus bij krijg. Ik ben ook blij dat ik destijds geen puppy heb gekregen, ik hou van u, kleine broer. Gefeliciteerd aan jullie beiden, ik wens jullie levenslang liefde en geluk samen. Een toast op de pasgehuwden!”
VOORBEELD 4 - DE OPRECHTE SPEECH
“Als voorbereiding op mijn speech voor dit huwelijk, heb ik de hulp ingeroepen van Google en gezocht naar ‘oprechte speech getuige’. Ik ben terechtgekomen op een website met duizenden voorbeelden van speeches die ik kon raadplegen mits betaling. Maar gierig als ik ben, zal ik het dan wel zelf klaren. Voor wie mij niet kent, ik ben Jens, ik ken (bruidegom) sinds ons eerste jaar aan de universiteit. We hebben samen een kot gedeeld en wat mij het meeste is bijgebleven over (bruidegom) was zijn gigantische poster van … op zijn kamer. Serieus, wie was er nu fan van … in 2006? Maar kom, eens ik over de schaamte heen was om mij kot te delen met iemand die fan was van … en ik (bruidegom) wat beter leerde kennen, besefte ik snel wat voor geweldige kerel hij wel niet is. Hij gaf zijn dure studieboeken gratis aan mij, reed vier uur om mij te helpen verhuizen naar mijn nieuw appartement en heeft mij nooit vermoord voor mijn luidruchtig gesnurk.
(Bruid), jij bent ondertussen ook een onvervangbare vriendin geworden. Bedankt om mij uit de nood te helpen toen ik een lekke band had en met (bruidegom) en mij honderden keren naar het steak restaurant te gaan ook al ben je vegetarisch. Jij bent de beste!
Serieus, jullie twee zijn de beste vrienden die iemand zich kan wensen. En nog belangrijker, jullie zijn samen het beste. Jullie verdienen al het geluk van de wereld. Moge jullie huwelijk vol liefde en geluk zijn. En laat dit de start zijn van een mooie romance. Hopelijk is het mij wat gelukt met zelf de klus te klaren. Op het bruidspaar, proost!”

Is jullie verhaal eentje dat moet herinnerd worden?